Modemuseum Hasselt is een van de weinige musea in de Lage Landen die exclusief aan kleding en mode gewijd is. De collectie telt inmiddels ongeveer 18.000 kledingstukken en accessoires die allen samen de geschiedenis van de westerse mode vanaf 1750 tot vandaag vertellen. In haar wisselende tijdelijke tentoonstellingen laat het Modemuseum Hasselt altijd opnieuw andere collectiestukken zien. Verwacht je niet aan een vaste opstelling maar laat je telkens opnieuw door andere collectiestukken verbluffen.
De geschiedenis van de collectievorming gaat terug tot de late jaren tachtig van de twintigste eeuw, toen het museum objecten verzamelde in het teken van zijn officiële opening op 6 mei 1988. De eerste belangrijke aankoop was de privéverzameling van de Roemeense scenograaf en kostuumontwerper Andrei Ivaneanu in 1989. Deze collectie bevatte een heleboel boeiende historische kostuums, kledingstukken en accessoires uit de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw. Dankzij waardevolle schenkingen en interessante aankopen bleef én blijft de collectie van Modemuseum Hasselt groeien.
De achttiende-eeuwse collectie bevat een aantal waardevolle japonnen zoals verschillende robes à la française en robes à l'anglaise, maar ook herenkledij zoals habits à la française en diverse aantrekkelijke accessoires. De negentiende-eeuwse verzameling is uitgebreider en kenmerkt zich hoofdzakelijk door een aantal kostbare damesjaponnen en kinderensembles, elegante waaiers en schoenen en voorbeelden van creaties van de eerste couturiers die zich in het laatste kwart van de negentiende eeuw in Parijs vestigen zoals Emile Pingat, Maison Lipman en Jacques Doucet.
Enkele iconische vroegtwintigste-eeuwse stukken zijn een mantel van Maison Worth en een Delphos jurk van Mariano Fortuny. Verder bevat de collectie verschillende accessoires en silhouetten uit de jaren twintig. Jurken van Chanel, een ‘robe de style’ van Jeanne Lanvin en een ensemble van Zimmermann worden naast verschillende handtassen, hoeden en schoenen bewaard. Vanaf het interbellum wordt de collectie herenkledij uitgebreider. Uit deze periode bewaart het museum een golfkostuum naast sierlijke avondjaponnen en mantels van onder andere Elsa Schiaparelli.
De mode van tijdens de Tweede Wereldoorlog is ook vertegenwoordigd in de collectie met japonnen gemaakt uit de stof van een parachute en verrassende plateauschoenen van Roger Vivier. Het elegante modebeeld van vlak na de oorlog wordt onder meer gerepresenteerd door de Pondichéry cape met borduurwerk van Maison Rébé uit 1948 van Christian Dior. Voor de jaren 1950 zijn creaties van modehuizen zoals Carven, Fath, Madame Grès en Balenciaga aanwezig binnen de collectie.
Mode uit de jaren 1960 vormt een belangrijke pijler binnen de collectie. De collectie bevat naast representatieve straatmode uit deze periode ook creaties van innovatieve ontwerpers zoals Pierre Cardin, André Courrèges, Paco Rabanne, Rudi Gernreich, Emanuel Ungaro, Yves Saint Laurent en Emilio Pucci. Ook van het mantelpakje waarmee Coco Chanel tijdens de jaren 1950 haar comeback maakte, bevinden zich enkele exemplaren in de collectie.
Voor de jaren 1970 zijn verschillende kledingstijlen aanwezig: elegante avondkleding van Louis Féraud, punkkleding van Vivienne Westwood en Zandra Rhodes, silhouetten in de vernieuwende druktechnieken van Roberto Cavalli, hippiejurken, discokleding… Voor de jaren 1980 illustreren ontwerpen van Karl Lagerfeld, Emanuel Ungaro en Thierry Mugler de powerlook, silhouetten van Yohji Yamamoto, Comme des Garçons, Hanaï Mori, Kansai Yamamoto en Kenzo de innovatieve mode afkomstig uit Japan en ontwerpen van Versace en Armani de ‘Italian Look’.
De jaren 1990 wordt onder andere vertegenwoordigd met in het oog springende ontwerpen van Dolce & Gabbana, Christian Lacroix, John Galliano en Alexander McQueen. De collectie van Modemuseum Hasselt wordt uiteraard ook aangevuld met representatieve ontwerpen uit de eenentwintigste eeuw van onder andere Viktor & Rolf of Vetements.
Ontdek de collectie
Op dit moment wordt er achter de schermen gewerkt om de collectie via de eigen website doorzoekbaar te maken. Zolang we u via dit kanaal niet kunnen helpen, verwijzen we u graag door naar onderstaande platformen waarop een groot aantal collectiestukken kunnen worden teruggevonden.
Ontdek de collectie van Modemuseum Hasselt via Europeana Fashion
Ontdek de collectie van Modemuseum Hasselt via Modemuze
Ontdek de collectie van Modemuseum Hasselt via Erfgoedplus
Bruiklenen bij Modemuseum Hasselt
Modemuseum Hasselt heeft een actief bruikleenverkeer van uitgaande bruiklenen. Via bruiklenen willen we de collectie voor een breder publiek toegankelijk maken en de objecten de kans geven om een nieuw publiek te inspireren en informeren.
De voorwaarden om bij Collectie Hasselt te bruiklenen, kan u hieronder terugvinden. Indien u bijkomende informatie wenst of een bruikeenaanvraag wilt indienen, kan dat via collectie@hasselt.be. Het team van Collectie Hasselt helpt u spoedig verder.
Bruikleenreglement Collectie Hasselt
Donaties aan Modemuseum Hasselt
Wilt u een stuk schenken aan Modemuseum Hasselt? Stuur dan een e-mail met foto’s en een beschrijving naar pauline.devriese@hasselt.be. We nemen spoedig contact met u op.
Modemuseum Hasselt verzamelt op dit moment geen communiekledij, trouwjurken, kant, vlak textiel en dierenhuiden.
Delen:
Facebook