Kom met je klas

Beleef met je klas naar Modemuseum Hasselt

Wil je samen met je leerlingen* een uitdagend én creatief museumbezoek beleven? Dat kan! Een enthousiaste gids neemt je klas op sleeptouw doorheen de fascinerende wereld van de mode: samen verkennen jullie de expo, leren jullie heel wat nieuwe dingen én verwerken jullie dit op een creatieve manier. En uiteraard werk je tijdens elk bezoek aan verschillende eindtermen. 

Of ben je eerder op zoek naar een leerrijke voor- of namiddag om samen met je collega’s door te brengen? Laat je dan verrassen door onze inspiratierondleiding voor leerkrachten.

* Ook kinderen en jongeren met een beperking of anderstalige achtergrond zijn van harte welkom.

Wil je een bezoek boeken of heb je vragen, mail dan naar modemuseum.educatie@hasselt.be.

Bezoek DRESS.CODE. met je groep of klas

Scholenprogramma DRESS.CODE. - lager onderwijs

Heb jij al eens je broek gescheurd? Een knoop verloren? Of een kledingstuk gekregen dat eerst van iemand anders was? Stel je nu eens voor dat die kledingstukken kunnen praten en aan jou willen vertellen wat ze allemaal meegemaakt hebben. Om dat te kunnen, moet je wel eerst de dresscode kraken samen met je klasgenoten. Ontdek op een speelse wijze de expo DRESS.CODE. en pas de verschillende codes daarna toe op je eigen ontwerp. Wat heeft jouw kledingstuk allemaal te vertellen?

Meer info

 

Scholenprogramma DRESS.CODE. - secundair onderwijs

Onderzoek de verschillende sporen die een kledingstuk kan hebben aan de hand van onze DRESS.CODE. Onderzoek, luister, kijk en bewonder en ontdek zo de geschiedenis die kledingstukken kunnen meedragen. Werp een blik op nooit getoonde stukken en pas daarna op geheel experimentele wijze de dresscode toe op een doorsnee silhouet. Trek jij ook de schoenen aan van een herinnering?

Meer info

Delen:

Agenda

Jongerenatelier: Tie-dye

Cursus of workshop - za 26 dec 2020 10:00
Tie-dye is helemaal terug van weggeweest! Van cirkels tot neon over pastelkleuren: alles kan en alles mag. Oefen de techniek op testdoekjes, bestudeer verschillende patronen en laat je creativiteit daarna de vrije loop. Haal jij ook de hippie in jou naar boven? Extra: breng twee lichtgekleurde kledingstukken en een lunchpakket mee
Lees meer
image Jongerenatelier: Tie-dye

Workshop: customize it! - Anne Nagels

Cursus of workshop - za 19 dec 2020 10:00
Heb jij een kledingstuk dat je niet meer draagt, maar waar je geen afstand van kan nemen? Tijdens deze workshop geef je het een nieuw verhaal. Met behulp van zeefdruk, textielverf, stoffen, knopen, linten, … geef je jouw favoriete T-shirt, trui of broek een nieuw imago. Natuurlijk hoef je dat niet alleen te doen: je krijgt hulp bij het zoeken naar inspiratie en het maken van jouw ontwerp. Anne Nagels heeft twee passies: wetenschap onderwijzen én mode ontwerpen. Ze biedt een alternatief voor fast fashion en geeft kleding, vaak met een emotionele waarde, een tweede of derde leven. Haar missie: herdenk, hermaak en hercirculeer kledingstukken! Maximum 8 deelnemers Geen voorkennis vereist. Breng je eigen, favoriete kledingstuk, dat je wil herwerken, mee.
Lees meer
image Workshop: customize it! - Anne Nagels

Workshop: Visible mending - Eva V.

Cursus of workshop - zo 29 nov 2020 14:00
Heb je een gaatje in je sok, een scheur in je jeans of heeft een mot je favoriete trui aangevallen? Gooi ze niet weg, maar repareer ze. Of beter nog: doe dat op een zichtbare en creatieve manier, zo mag de reparatie nog gezien worden ook! Tijdens deze workshop leer je drie verschillende technieken om kleding te herstellen. Je beslist zelf hoe ‘zichtbaar’ je herstelling is. Eva Verbruggen maakte van handwerken haar beroep. Ze heeft een passie voor oude ambachten en haalt haar inspiratie uit de natuur. Bovendien beheerst ze, als leerkracht, ook de kunst van het lesgeven. Ze geeft graag haar kennis aan jou door. Prijs: €50 p.p. Maximum 8 deelnemers Extra: geen voorkennis vereist. Breng eigen kleding(stukken) die hersteld moeten worden, mee (of je gebruikt proeflapjes van Eva).
Lees meer
image Workshop: Visible mending - Eva V.

Detectivekamp: Speur ze! (geboortejaren 2012-2014)

Kamp of vakantie - ma 21 dec 2020 09:00 - meerdere data
Grijp je vergrootglas, trek je beste detectivemantel aan en zet je speurneus op. Want tijdens dit kamp stap je in de voetsporen van de grootste detectives uit de geschiedenis. Je speurt naar geheimzinnige verhalen achter kledingstukken: hoe komt dat gat in die jurk? En waarom heeft die jas een vlek? Samen met de begeleiders zoek je naar antwoorden, scherp je jouw speurderskunsten aan, kruip je in de huid van een personage én breng je verhalen tot leven. Prijs: € 30 p.p. voor de drie dagen Extra: breng je eigen lunchpakket en drankje mee
Lees meer
image Detectivekamp: Speur ze! (geboortejaren 2012-2014)

TIJDELIJK GESLOTEN: Expo DRESS.CODE. Collectieverhalen onthuld

Tentoonstelling - do 1 okt 2020 tot zo 9 mei 2021
Wat zegt een verdwenen knoop op een mantel, een strakke jurk in een felle kleur, een verborgen zakje in een gilet, een japon met brede schapenboutmouwen of een maatpak in fijne wol? De jurken, hoeden, sieraden en schoenen die Modemuseum Hasselt bewaart, werden geselecteerd, gedragen en gekoesterd en zijn verbonden met herinneringen, emoties en avonturen. Ze vormen een tastbare getuigenis van een geleefd leven, een individuele geschiedenis. Voor DRESS.CODE. dook Modemuseum Hasselt in het eigen, rijk gevulde archief. Aan de hand van vijf thema’s of ‘codes’ (vorm, stof, vanitas, identiteit en verhalen) ontleden we onze objecten en brengen we persoonlijke, vaak verborgen, verhalen rond schoonheid, hoop, zelfvertrouwen, klasse en levensstijl. De tentoonstelling wisselt talloze anonieme stukken af met iconische objecten van designers en modehuizen zoals Comme des Garçons, Raf Simons, Alexander McQueen en Yves Saint Laurent. Verder stellen we enkele recente aanwinsten voor het eerst tentoon. Een inspirerende expo die je ongetwijfeld ook inzicht geeft in je eigen ‘dresscode’. Reserveren is verplicht.
Lees meer
image TIJDELIJK GESLOTEN: Expo DRESS.CODE. Collectieverhalen onthuld

AFGELAST: Museum- en sportkamp: Kleurige superkrachten!

Kamp of vakantie - ma 2 nov 2020 09:30 - meerdere data
Een superheld vliegt als een vleermuis door de nacht en slingert van gebouw naar gebouw. Maar als hij zijn superheldenpak niet had, zou hij dan nog steeds een superheld zijn? Ziet Batman er even duister uit zonder zijn vleermuiskostuum? En is Superman nog even sterk wanneer hij in zijn pyjama in de zetel zit? Ontdek zelf welke superkrachten er in kledingstukken zitten en wat jij nodig zou hebben om zelf een superheld te zijn. Samen onderzoeken, speuren en creëren we om jouw kleurige superkrachten naar boven te halen. In de namiddag onderzoek je jouw superheldkrachten, in namiddag tover je die om in sportieve kriebels. Wanneer: 2 t.e.m. 6 november (geboortejaren 2012—2014), voormiddag museum, namiddag sport Prijs: € 65 p.p. Extra: breng je eigen lunchpakket en drankje mee
Lees meer
image AFGELAST: Museum- en sportkamp: Kleurige superkrachten!

AFGELAST: Workshop: The story of a shirt - Anne Nagels

Cursus of workshop - za 31 okt 2020 10:00
Kledingstukken vertellen een verhaal. Een mannenhemd is een klassiek en tijdloos kledingstuk, maar kan bijzonder worden door de herinneringen die eraan kleven. Door het te lijf te gaan met naald en draad, kan je dit stuk een tweede leven geven en deze emoties blijvend koesteren. In deze workshop herwerk je deze klassieker tot een nieuw item in jouw garderobe. Dat doe je uiteraard niet alleen: je krijgt hulp bij het bedenken én uitwerken van jouw ontwerp. Anne Nagels heeft twee passies: wetenschap onderwijzen én mode ontwerpen. Ze biedt een alternatief voor fast fashion en geeft kleding, vaak met een emotionele waarde, een tweede of derde leven. Haar missie: herdenk, hermaak en hercirculeer kledingstukken! Maximum 8 deelnemers Extra: ervaring met het werken met een naaimachine is vereist. Je brengt een mannenhemd, een naaimachine, naaigerief én je eigen lunchpakket mee.
Lees meer
image AFGELAST: Workshop: The story of a shirt - Anne Nagels

Expo: Activewear

Tentoonstelling - zo 6 jun 2021 tot do 30 dec 2021
Door de ingrijpende organisatorische gevolgen van corona verschuift de expo Activewear met gastcuratoren Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée naar het voorjaar van 2021. Vele modehuizen, musea en andere partners voor deze expo starten pas over een paar maanden opnieuw een normale werking op. Hierdoor komt onze voorbereiding ernstig in het gedrang. Bovendien zijn een aantal cruciale elementen uit de expo wegens niet-essentiële verplaatsingen op dit moment niet mogelijk. Dankzij de verschuiving naar 2021 kunnen we blijven inspelen op de grote sportieve evenementen zoals de Olympische Spelen en het EK die ook verplaatst zijn.In de plaats van Activewear programmeren we een expo met eigen collectie: Dress Code.
Lees meer
image Expo: Activewear

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: AFGELAST Tie dye / Modemuseum Hasselt (6 tot 12 jaar)

Cursus of workshop - zo 15 nov 2020 14:00
Tie dye is helemaal terug van weggeweest! Van cirkels tot neon over pastelkleuren: alles kan en alles mag. Bestudeer eerst verschillende technieken en patronen in het museum. Daarna haal je in het atelier je beste verfkunsten boven. Probeer verschillende technieken en transformeer je t-shirt tot een kunstig kledingstuk. Extra – breng je eigen witte t-shirt mee. Reserveren is verplicht. We voorzien 2 workshops: - 14u - 15u30 - 15u30 - 17u Als ouder hoef je niet bij je kind te blijven. Je kan uiteraard ondertussen wel het museum bezoeken (boek wel je tijdslot). Je betaalt daarvoor het voor jou geldende tarief.
Lees meer
image KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: AFGELAST Tie dye / Modemuseum Hasselt (6 tot 12 jaar)

AFGELAST: Gezinsrondleiding in DRESS.CODE.

Begeleide rondleiding - zo 8 nov 2020 11:00
Zin om de tentoonstelling te bezoeken én tegelijkertijd een fijne voormiddag met je (klein)kinderen te beleven? Dat kan tijdens deze rondleiding! Terwijl jij geniet van een inspirerende tocht door DRESS.CODE., ondernemen je (klein)kinderen een actieve én kindvriendelijke tour. Onderweg verzamel je materiaal waarmee je na de rondleiding samen aan de slag gaat. Om thuis nog wat na te genieten, krijg je een setje postkaarten van DRESS.CODE. mee naar huis. Prijs: €10 p.p. (inkom, rondleiding en postkaarten inbegrepen); kinderen tot 12 jaar zijn gratis
Lees meer
image AFGELAST: Gezinsrondleiding in DRESS.CODE.

TIJDELIJK NIET MOGELIJK: aperitiefrondleiding in DRESS.CODE.

Begeleide rondleiding - zo 6 dec 2020 11:00
Een gekoesterde mantel, een aangepaste jurk of een sieraad vol herinneringen: ontdek samen met een bevlogen gids de, vaak verborgen, anekdotes en verhalen achter kledingstukken en accessoires. Samen ontcijfer je de codes van de silhouetten uit de collectie van het museum. Zo kom je niet alleen meer te weten over het onderzoekswerk van het museumteam, maar krijg je ook inzicht in je eigen ‘dresscode’. Om thuis nog wat na te genieten, krijg je een setje postkaarten van DRESS.CODE. mee naar huis. Prijs: €10 p.p. (inkom, rondleiding en postkaarten inbegrepen)
Lees meer
image TIJDELIJK NIET MOGELIJK: aperitiefrondleiding in DRESS.CODE.

TIJDELIJK NIET MOGELIJK: Vier je verjaardag in het museum!

Spel of quiz - do 1 okt 2020 tot zo 9 mei 2021
Help! Er gebeurde een diefstal in het museum. Samen met je vrienden en/of vriendinnen kruip je in de huid van ‘dress detectives’ en speuren jullie naar verborgen tips. Lukt het jullie om de dader te ontmaskeren? Met jullie zelfgemaakte speurdersbadge vast wel! Dat het een spannend feestje wordt, staat buiten kijf! Wanneer: op woensdagnamiddag en zaterdag Aantal: max. 10 deelnemers (tussen 6 en 12 jaar en max. 2 ouders/begeleiders) Prijs: € 80 (inclusief gids, activiteit en een verrassing voor de jarige—je brengt zelf drankjes, hapjes en servies mee.)
Lees meer
image TIJDELIJK NIET MOGELIJK: Vier je verjaardag in het museum!

TIJDELIJK NIET MOGELIJK: DRESS.CODE. voor groepen

Begeleide rondleiding - ma 19 okt 2020 tot zo 9 mei 2021
Een gekoesterde mantel, een aangepaste jurk of een sieraad vol herinneringen: ontdek samen met een bevlogen gids de, vaak verborgen, anekdotes en verhalen achter kledingstukken en accessoires. Samen ontcijfer je de codes van de silhouetten uit de collectie van het museum. Zo kom je niet alleen meer te weten over het onderzoekswerk van het museumteam, maar krijg je ook inzicht in je eigen ‘dresscode’.
Lees meer
image TIJDELIJK NIET MOGELIJK: DRESS.CODE. voor groepen

TIJDELIJK NIET MOGELIJK: Speurneuzenparcours: Kraak de code

Spel of quiz - wo 14 okt 2020 tot zo 9 mei 2021
Wat een ramp! In het museum werd een grote roof gepleegd. Help ons de dader én de buit op te sporen. Kruip in de huid van een ‘dress detective’, ontleed kledingstukken, speur naar verborgen tips en kraak de code. Wees grondig en… snel! Want de klok tikt genadeloos. Lukt het jou om de misdaad op te lossen? Vraag je speurneuzenboekje aan het onthaal van het museum (gratis). Wanneer: doorlopend, tijdens de volledige duur van de tentoonstelling DRESS.CODE. Prijs: kinderen gratis, (groot)ouders betalen het voor hen geldende tarief
Lees meer
image TIJDELIJK NIET MOGELIJK: Speurneuzenparcours: Kraak de code

Modewandeling voor groepen

Begeleide rondleiding - doorlopend
Hasselt en mode horen bij elkaar als naald en draad. Samen met een gids flaneer je door de straten en ontdek je de rijke textielgeschiedenis van de stad, de evolutie van kleine boetiek tot conceptstore en de verborgen verhalen achter de etalages. Naast het modeverleden ligt de focus op actuele modethema’s zoals de samenwerking tussen grote modehuizen en ketens, duurzaamheid en het gedrag van de consument. Prijs gids: € 60 (max. 20 personen per gids) Duur: 2 uur
Lees meer
image Modewandeling voor groepen

Detectivekamp: Speur ze! (geboortejaren 2009-2011)

Kamp of vakantie - ma 28 dec 2020 09:00 - meerdere data
Grijp je vergrootglas, trek je beste detectivemantel aan en zet je speurneus op. Want tijdens dit kamp stap je in de voetsporen van de grootste detectives uit de geschiedenis. Je speurt naar geheimzinnige verhalen achter kledingstukken: hoe komt dat gat in die jurk? En waarom heeft die jas een vlek? Samen met de begeleiders zoek je naar antwoorden, scherp je jouw speurderskunsten aan, kruip je in de huid van een personage én breng je verhalen tot leven. Prijs: € 30 p.p. voor de drie dagen Extra: breng je eigen lunchpakket en drankje mee
Lees meer
image Detectivekamp: Speur ze! (geboortejaren 2009-2011)

Lezing: Behind the seam / achter de naad - Ingrid Mida

Lezing of congres - do 4 feb 2021 20:00
Hoe ontdek je de verborgen verhalen achter een achttiende-eeuwse jurk, een gehavend mannenkostuum of een paar negentiende-eeuwse enkellaarsjes? Ingrid Mida reikt je tijdens deze unieke—gestreamde—lezing graag de handvatten hiervoor aan. Slow looking is hierbij het codewoord. Na de lezing dagen we je uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Karolien de Clippel, directeur van Modemuseum Hasselt en Anaïs Huyghe, conservator, nemen je mee op sleeptouw doorheen de expo om samen met hen enkele objecten in detail te bestuderen. Dr. Ingrid E. Mida heeft een PhD in Art History & Visual Culture. Ze is kunst- en modehistoricus en auteur van ‘The Dress Detective’, waardoor de expo DRESS.CODE. geïnspireerd is. Prijs: €18 p.p. (inkom, lezing en rondleiding inbegrepen) Maximum 30 deelnemers
Lees meer
image Lezing: Behind the seam / achter de naad - Ingrid Mida

Blijf op de hoogte