Kom met je klas

Beleef met je klas naar Modemuseum Hasselt

We need to talk about fashion! Met jullie?

Tijdens onze nieuwe expo, We Need to Talk about Fashion, gaan we op zoek naar wat mode nu eigenlijk is, hoe het ontstaat en vooral: hoe we onszelf kunnen en willen tonen.

Samen met een gids ga je op pad doorheen thema’s zoals fun, schoonheid, nostalgie, maar evenzeer ook status en overconsumptie. Hou jij ervan om elk mogelijk logo te tonen? Of kies je eerder voor een minimalistische stijl? Puilt jouw kledingkast uit van de felle kleuren of kies je voor sober zwart? En wat dacht je van feestjes… Hoeveel kleding heb jij aangetrokken voor je die perfecte outfit vond voor die ene gelegenheid?

In elke tijd roept mode nieuwe vragen op en ontlokt ze andere gevoelens. Op een interactieve manier probeer je zelf je mening te vormen zodat je die daarna tot uiting kan brengen in een aansluitende, creatieve workshop.

Praktisch:

 • Er zijn aangepaste pakketten beschikbaar voor lager (5 en 6e leerjaar) of secundaironderwijs.
  Voor kinderen van de 1,2,3 en 4e leerjaar is er een zoektocht. De leerkracht kan deze zelf begeleiden of je kan een gids boeken om je groep hierbij te begeleiden.
 • Max. 30 leerlingen per tijdstip
  (15 per gids - we vragen dat er steeds een leerkracht of begeleider van de school bij elke klasgroep blijft, zodat het museumbezoek zo vlot mogelijk kan verlopen)
 • Duur: 120 min
 • Maandag - vrijdag tussen 9u en 17u volgens afspraak
 • €5/leerling (€4 voor Hasseltse scholen), minimumbedrag €70.
  In deze prijs zijn de gids, inkom + materiaal inbegrepen.

Wil je een bezoek aanvragen of heb je vragen, mail dan naar modemuseum@hasselt.be.

Delen:

Agenda

M/Others. Mode en moederschap

Tentoonstelling - vr 14 jun 2024 tot zo 5 jan 2025

Moeders, moederfiguren, mentors en familiebanden zijn sterk verweven met de modegeschiedenis. Veel ontwerpers grijpen terug naar de stijl van hun moeder, en tegelijkertijd zorgt mom style voor heel wat inspiratie, van mom jeans tot mini-mes, in de mode vandaag. Symbolische modemoeders als Jeanne Lanvin, Madeleine Vionnet en Sonia Rykiel drukken hun artistieke stempel op creaties van tijdgenoten én die van hedendaagse ontwerpers.

Historisch gezien verhulde kledij het veranderende lichaam van moeders-in-spe. Vanaf 1900 ontstaat er echter zowel in de mode als in de maatschappij een grotere bewustwording rond de culturele identiteit van moeders, die uitmondde in een echte viering van moeders en moederfiguren in 20ste- en 21ste-eeuwse mode.

Van de Heilige Maagd over naar hedendaagse mode-experimenten die stereotypes ontkrachten tot getuigenissen van non-binaire ouders, wensouders en adoptieouders. Van Christian Diors New Look tot de ontwerpen van Jacquemus en de statige “vrouwen die dragen” van de Zuid-Afrikaanse Thebe Magugu: de moederfiguur als inspiratiebron en bron van creativiteit in de mode is terug van … nooit weggeweest?

Lees meer
image M/Others. Mode en moederschap

Lets talk about sustainable fashion (Ontwerper Tessa Borrenberghs in gesprek) (FTI Hasselt)

Lezing of congres - za 16 mrt 2024 13:00

Tessa Borrenberghs nodigt je uit in het Hasseltse modemuseum waar ze in gesprek gaat met 5 verschillende sprekers rond het thema mode en circulariteit. Tessa Borrenberghs is deel van de ‘Limburgse Zes’. Zes modeondernemers, zes vrienden en de drijvende kracht achter een nieuwe generatie in het Belgische modelandschap.

 • 13u00 - 14u00
  Laat de was maar draaien of niet met Aaron Claeys van Nanex
 • 14u00- 15u00
  Hoe wordt kleding gemaakt en is dat duurzaam? Gesprek met schrijvers Judith en Jasmien van "Groeien broeken aan bomen?”
 • 15u00- 16u00
  Kleding huren, is dat iets voor mij? met Jolien Roedolf en Caroline Baeten
 • 16u00-17u00
  De kracht van een goed product door Tessa Borrenberghs

Reserveren is niet nodig!
Vrije inloop

Lees meer
image Lets talk about sustainable fashion (Ontwerper Tessa Borrenberghs in gesprek) (FTI Hasselt)

Expo: We Need to Talk about Fashion

Tentoonstelling - vr 23 jun 2023 tot zo 24 mrt 2024

Wat betekent mode voor jou? Denk je na over thema's als overconsumptie en uitbuiting? In de expo We Need to Talk about Fashion bevraagt Modemuseum Hasselt bezoekers, experten en zichzelf over de rol van mode en kleding.

De expo legt vier gespreksonderwerpen op tafel: verzet, eerlijkheid, nostalgie en plezier. Maar liefst honderd recent verworven collectiestukken van het museum worden in een nieuw daglicht geplaatst en werpen een blik op actuele thema's zoals wankelende schoonheidsidealen, inclusiviteit en duurzaamheid.

Hoe interpreteren we een 19de-eeuwse katoenen jurk? Hoe ervaren we korte topjes en mantels gemaakt uit bont? Historische en hedendaagse silhouetten van onder andere Lanvin, Vionnet, Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Raf Simons en Comme des Garçons worden onderworpen aan deze nieuwe inzichten en illustreren dat mode een belichaming is van een steeds evoluerende maatschappij. Ga jij mee het gesprek aan?

Wegens succes is deze expo verlengd tot 24 maart 2024. 

Lees meer
image Expo: We Need to Talk about Fashion

Blijf op de hoogte