Groepen

Beleef Modemuseum Hasselt in groep

In groep

Met je familie, vrienden of vereniging

Doe je graag een leuke activiteit samen met je vrienden, familie of vereniging? Ontdek dan in groep het museum. Laat je tijdens een rondleiding onderdompelen in de intrigerende wereld van de mode, al dan niet gevolgd door een creatieve workshop.

Met je team, collega’s of bedrijf

Ben je op zoek naar een inspirerende groepsactiviteit of teambuilding met je medewerkers of collega’s? Dan ontvangen we jullie graag voor een uniek bezoek, al dan niet begeleid door een gids.

Praktisch

 • Prijs: €6/persoon (vanaf 15 personen), voor de gids betaal je €70 extra (€80 voor een anderstalige gids)
 • Max. 20 personen per gids (meerdere groepen tegelijk zijn mogelijk)
 • Duur: 1,5u

Reserveren

Een groepsbezoek moet minstens 2 weken op voorhand geboekt worden. Kom je met meer dan 20 personen? Reserveer dan meerdere keren hetzelfde groepsbezoek.

Je groepsbezoek reserveren kan hier:

 Voor leerkrachten bieden wij een inspiratierondleiding op maat aan. Wil je dit boeken? Mail dan naar modemuseum@hasselt.be

Heb je verder nog vragen, mail dan naar modemuseum@hasselt.be.

Delen:

Agenda

M&Others. Mode & moederschap

Tentoonstelling - vr 14 jun 2024 tot zo 5 jan 2025

Moederfiguren in al hun gedaanten staan centraal in M&Others. De expo belicht zowel verwantschap als gekozen families, mentoring, artistieke affiliatie en andere vormen van het moederen. Van ouderschap als katalysator voor creatieve energie van ontwerpers tot moeders als hun inspiratiebron: M&Others in de modewereld zijn terug van ... nooit weggeweest!

Moederschap is fysiek en emotioneel ingrijpend, een life-changer. Historisch gezien verhulde kledij het veranderende lichaam van moeders-in-spe. Vanaf 1900 ontstaat er echter zowel in de mode als de maatschappij een grotere bewustwording rond de culturele identiteit van moeders, die uitmondde in een echte viering van moeders en moederfiguren in de 20ste en 21ste-eeuwse mode. Denk maar aan de iconische looks met ontblote zwangere buik van sterren als Demi Moore en Rihanna.

Moederschap gaf creatieve impulsen aan ontwerpers als Jeanne Lanvin en Sonia Rykiel. Als ware matriarch en mentor, drukte symbolische ‘modemoeder’ Madeleine Vionnet haar artistieke stempel op de creaties van tijdsgenoten én die van hedendaagse ontwerpers. Vandaag grijpen ontwerpers als Simon Porte Jacquemus terug naar de herinnering aan en stijl van hun moeder. In een modieuze notendop: van Christian Diors ‘New Look’ tot de statige ‘vrouwen die dragen’ van de Zuid-Afrikaanse Thebe Magugu, de verhalen over moeders, moederfiguren, mentors en familiebanden lopen als rode draden doorheen de modegeschiedenis van vroeger en nu!

M&Others benadert de overweldigende ervaring van moederschap niet alleen via spectaculaire bruiklenen van originele kledingstukken, maar ook via persoonlijke en openhartige getuigenissen van toonaangevende ontwerpers en bekendheden als Bernadette, Meryll Rogge, Thebe Magugu, Leen Dendievel en Elodie Ouédraogo.

Lees meer
image M&Others. Mode & moederschap

Start to... borduren met Nike Reynders

Cursus met open sessies - za 28 sep 2024 13:00

Nike wil je graag laten kennismaken met haar favoriete hobby: boduren. Van de typische 'omabloemen' tot figuurtjes als Lisa Simpson, ze borduurt het allemaal...! Ze werkt vooral met klassieke borduurring, maar experimenteert ook met het borduren op kledij of totebags. Voor 'M&Others' werkt ze een workshop uit in het thema van de expo.

Lees meer
image Start to... borduren met Nike Reynders

Maak knotsgekke kunst vanuit expo M&Others

Cursus met open sessies - zo 17 nov 2024 14:00

Ben jij zot van kunst? Wij ook! Daarom kan je ook dit jaar bij ons terecht voor de Kunstendag voor kinderen. Maak zelf je knotsgekke kunst, gebaseerd op onze lopende tentoonstelling M&Others: Mode en moederschap.

Meer informatie volgt. 

Lees meer
image Maak knotsgekke kunst vanuit expo M&Others

Nocturne M&Others

Tentoonstelling - wo 21 aug 2024 17:00

Kom jij naar Hasselt tijdens de Virga Jessefeesten? Modemuseum Hasselt zet zijn deuren open tot in de avonduren! Mis jouw kans niet om de expo 'M&Others: Mode & moederschap' gratis te bezoeken terwijl gidsen ter jouw beschikking staan in verschillende zalen om je mee op sleeptouw te nemen.

Lees meer
image Nocturne M&Others

Schatten van Vlieg in Modemuseum Hasselt

Spel of quiz - ma 1 jul 2024 tot za 31 aug 2024

In de kelders van het museum vonden we een geheimzinnig kistje. Zit er een schat in verborgen? Of een oude kaart? Alleen jij kunt het mysterie ontrafelen. Zet daarom je beste speurneus op en scherp je smaakpapillen aan. Help ons zo het hangslot te kraken en ontdek wat in de kist verborgen ligt.

Dit spannende avontuur is perfect voor speurneuzen van 6 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. Kom je ook?

Praktisch:

 • Gratis voor kinderen tot 12 jaar. Volwassenen betalen de voor hen geldende toegangsprijs
 • Duur: 60 tot 90 minuten
 • Het museum heeft geen cafetaria, maar er zijn heel wat zaken in de buurt waar je iets kan eten of drinken
 • De zoektocht gaat volledig binnen door 
Lees meer
image Schatten van Vlieg in Modemuseum Hasselt

Aperitiefrondleiding M&Others

Begeleide uitstap of rondleiding - zo 4 aug 2024 11:00 - meerdere data

Tijdens deze aperitiefrondleiding duik je samen met een gids in de wereld van mode en moederschap. Je staat stil bij ontwerpers die teruggrijpen naar de stijl van hun moeder, symbolische modemoeders, zwangerschapskledij én Mom style. Je ontdekt de verhalen erachter, je luistert, kijkt én voelt. Na deze rondleiding heeft de mode van ‘mothers & others’ geen geheimen meer voor jou! Als kers op de taart bubbel je nog na met een glaasje cava of een mocktail. 

Lees meer
image Aperitiefrondleiding M&Others

Lerarendag M&Others

Begeleide uitstap of rondleiding - za 24 aug 2024 10:00

Zin om kennis te maken met de nieuwe expo M&Others en het scholenaanbod? Dan verwelkomen we je, samen met je gezin, graag tijdens de lerarendag op 24 augustus.

Welke rol speelt kleding in jouw leven? En hoe drukken moeders hun stempel op de modewereld? Tijdens deze gratis Lerarendag – Expo M/Others Modemuseum Hasselt kan je deelnemen aan een rondleiding met workshop op maat van je klas, of kiezen voor een vrij bezoek, eventueel met kinderparcours (tot 12 jaar). 

In samenwerking met Klasse Lerarenkaart. 

Praktisch

 • Enkel voor leerkrachten (op vertoon van een geldige lerarenkaart).
 • Reserveren is verplicht. 
 • Hou in je keuze rekening met het aanbod op maat en de leeftijd van de kinderen in je gezelschap.
 • Je ontvangt bij het onthaal een persoonlijke goodiebag en bonnetjes om met je gezelschap achteraf te genieten van een hapje en een drankje.
Lees meer
image Lerarendag M&Others

Glorieus Modieus 12+

Kamp of vakantie - ma 19 aug 2024 tot do 22 aug 2024

Met 'passion for fashion' bedenk en creëer je jouw eigen kledingstukken. Je leert de basics van kledingontwerp, naaimachines, naald en draad en maakt zo unieke kleren die je nergens anders vindt. Eindigen doe je in stijl met je eigen modeshow!

Villa Basta en Modemuseum Hasselt bieden deze workshop aan in meerdere formules en voor verschillende leeftijden.

Lees meer
image Glorieus Modieus 12+

Je eigen tekening als knuffeldier

Cursus met open sessies - zo 1 dec 2024 14:00

Altijd al gedroomd van jouw tekening tot leven te brengen? Nu kan het! Kom samen met jouw zorgfiguur (mama, opa, buurvrouw, of andere volwassene) naar onze workshop en maak van jouw tekening een échte knuffel.

Inschrijven kan binnenkort. 

Lees meer
image Je eigen tekening als knuffeldier

Nocturne M&Others met performance door Krietjur

Dansvoorstelling - wo 14 aug 2024 17:00

Deze nocturne wordt een bijzonder feest: er gaat een dragperformance van Krietjur door, geïnspireerd op een thema uit de expo, Mothers & Monsters. Geloof ons vrij, Krietjur is er eentje om naar uit te kijken! Ze staat bekend om haar prachtige looks en smaak voor exclusieve mode, gemengd met een vleugje duisternis. Geïnspireerd door supermodellen uit de jaren 90 en jaren 50 fetisjbladen, trekt ze alle aandacht met ieder optreden. Speciaal voor deze gelegenheid werkt ze samen met Jordy Arthur van de Limburgse Zes en komt ze gekleed in een van zijn ontwerpen!

Lees meer
image Nocturne M&Others met performance door Krietjur

Te gast: Culture Club Zomer

Festiviteit - za 20 jul 2024 11:00

Beleef het radioprogramma over kunst en cultuur 'Culture Club Zomer' live vanuit M&Others. Geniet van boeiende gesprekken en betoverende livemuziek. Of laat je door een bevlogen gids rondleiden doorheen de expo.

Lees meer
image Te gast: Culture Club Zomer

(Knie)lappen maken met Eva Verbruggen

Cursus met open sessies - za 14 dec 2024 14:00

Komen je kinderen regelmatig thuis met gaten in hun broeken? Of zijn de ellebogen van je truien doorgesleten? Wil je ze graag repareren met liefde én met kleur? Tijdens deze workshop leert Eva je stap voor stap toffe (knie)lappen maken, die je meteen op het kledingstuk kan naaien!

Eva (@hetateliervanevav) maakte van handwerken haar beroep. Ze is freelance handwerkster met een passie voor oude ambachten. Als leerkracht beheerst ze ook de kunst van het lesgeven en geeft ze haar kennis graag door.

Inschrijven kan binnenkort. 

Lees meer
image (Knie)lappen maken met Eva Verbruggen

Blijf op de hoogte