Gezinnen en kinderen

Met je gezin

Van zwierige jurken over hightech outfits tot knotsgekke pakken: voor kinderen valt er heel wat te ontdekken in onze expo’s. Daarom voorzien we telkens een aanbod op maat van onze jongste bezoekers en hun (groot)ouders.

Ontdek ons aanbod in de agenda onderaan deze pagina. 

 

Speciaal voor kinderen

Leven je kinderen zich liever uit in een creatieve workshop, een uniek verjaardagsfeestje of een superleuk kamp? Bekijk dan zeker het aanbod in de agenda hieronder.  

Wil je inschrijven? Klik op de knop 'tickets' in de menubalk.

Heb je vragen? Mail ons dan op modemuseum@hasselt.be. We helpen je graag verder. 

 

Jouw kinderfeestje in het museum

Hiep hiep hoera! Je bent eindelijk jarig en… je zoekt een uniek feestje? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij maken van jouw verjaardag een heus modefestijn en spelen samen een spel waarin je op ontdekking gaat doorheen onze huidige expo. Zie jij een kledingstuk dat je zou willen dragen op je verjaardag? Of schoenen? Voor de accessoires zorgen we zelf: we versieren zelf een zonnebril die jij en je vrienden na afloop mee naar huis mogen nemen. Tot dan?

Praktische info:
Wanneer: vanaf september, op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag
Hoelaat: 14u00 t.e.m. 16u30
Leeftijd: van 6 tot 12 jaar (max. 12 kinderen inclusief de jarige, max. 2 volwassen begeleiders)
Prijs: €80 (inclusief gids, activiteit en een verrassing voor de jarige—je brengt zelf drankjes, hapjes en servies mee.)

Reserveer: modemuseum@hasselt.be

 

Gezinsparcours DressUndress

Wil je de verhalen achter kledingstukken ontdekken? Dan is ons kinderparcours bij DressUndress iets voor jou. Voer samen met je (groot)ouders verschillende opdrachten uit en pluis uit wat je met je kleding wel en niet kan tonen, hoe dat vroeger was en wat er onder een hoepelrok zit. Zoek naar details, verschillen en ontwerp je eigen oversized trui. (Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud).

Fashionkamp Herfst– glorieus modieus

Met passion for fashion bedenken en creëren we onze eigen kledingstukken. We leren de basics van kledingontwerp, naald en draad en naaimachines en maken zo unieke kleren die je in geen enkele winkel kan vinden. Onze inspiratie halen we uit de tentoonsteling in het Hasselts modemuseum. Eindigen doen we in stijl met onze eigen modeshow!

Praktische Info

Leeftijd: 9 – 12 jaar

Data: 2-3-4 november 2022

Tijdstip: van 9u tot 16u

Deelnameprijs: € 85

Inschrijven via: https://villabasta.be/portfolio-item/fashionkamp-glorieus-modieus-herfst/

Delen:

Agenda

Eindfeest DressUndress!

Begeleide uitstap of rondleiding - za 19 nov 2022 10:00 - meerdere data
Het einde van de expo 'DressUndress' vieren we met een feestweekend, vol activiteiten. Met theater voor jong en oud, een debat, workshops naaktmodel tekenen, aperitiefrondleidingen, ... Mis dus deze laatste kans om de expo te bezoeken niet! Programma (onder voorbehoud) Zaterdag 19 november: - 10u - 21u: bezoek aan de expo 'DressUndress' (alle leeftijden) - 14u: Q&A: debat tussen Murielle Scherre en Aya Noël (18+) - 16u: Performance 'Deceptive bodies' door Dolores Bouckaert (18+) - 19u: Workshop naaktmodel tekenen (16+) Zondag 21 november: - 11u: aperitiefrondleiding met Murielle Scherre - 14u: Theatervoorstelling 'Distort the body' door Gedachtegang (5+ - Kunstendag voor Kinderen) - 16u: Theatervoorstelling 'Distort the body' door Gedachtegang (5+ - Kunstendag voor Kinderen)
Lees meer
image Eindfeest DressUndress!

Startcursus I Glorieus Modieus 9+

Lessenreeks - wo 5 okt 2022 tot wo 17 mei 2023
Met verschillende spullen, stoffen en tweedehandskleding maak je je eigen frisse kledinglijn. Je laat je inspireren door bekende ontwerpers, je experimenteert met gekke combinaties en accessoires, vormen en kleuren. Je blaast je oude kleding nieuw leven in. Aan het einde van het jaar zetten we dan onze eigen modeshow op poten en dit allemaal in het modemuseum van Hasselt! In samenwerking met het modemuseum Hasselt. We werken volgens de regels van de kunst, maar doen niet mee aan examens, puntenscores of te behalen niveau’s. Voor ons staan plezier, creativiteit, elkaar inspireren en samen een groepsdoel bereiken voorop.
Lees meer
image Startcursus I Glorieus Modieus 9+

Startcursus I Glorieus Modieus 12+

Lessenreeks - wo 5 okt 2022 tot wo 17 mei 2023
Met verschillende spullen, stoffen en tweedehandskleding maak je je eigen frisse kledinglijn. Je laat je inspireren door bekende ontwerpers, je experimenteert met gekke combinaties en accessoires, vormen en kleuren. Je blaast je oude kleding nieuw leven in. Aan het einde van het jaar zetten we dan onze eigen modeshow op poten en dit allemaal in het modemuseum van Hasselt! In samenwerking met het modemuseum Hasselt. We werken volgens de regels van de kunst, maar doen niet mee aan examens, puntenscores of te behalen niveau’s. Voor ons staan plezier, creativiteit, elkaar inspireren en samen een groepsdoel bereiken voorop.
Lees meer
image Startcursus I Glorieus Modieus 12+

Start to... borduren. Met borduurbitch Nike Reynders

Cursus met open sessies - za 22 okt 2022 13:00
Kom jij ook wel eens van die leuke borduurwerkjes tegen op social media, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Of ben je er net mee begonnen, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Tijdens deze workshop leert Nike Reynders je in de kneepjes van het vak. Benieuwd? Reserveer dan jouw plek! Nike Reynders wil je graag laten kennismaken met haar favoriete hobby: borduren. Van omabloemen tot Lisa Simpson of Marc Van Ranst, ze borduurt het allemaal! Ze werkt vooral met de klassieke borduurring, maar experimenteert ook met borduren op kledij.
Lees meer
image Start to... borduren. Met borduurbitch Nike Reynders

Aperitiefrondleiding door DressUndress

Begeleide uitstap of rondleiding - zo 6 nov 2022 11:00
Welke regels omtrent mode waren gisteren anders dan vandaag? En welke lichaamsdelen onthul of verstop je? Samen met een gids ga je doorheen de expo op zoek naar antwoorden. Als kers op de taart bubbel je nog na met een glaasje cava of een mocktail. Mode pendelt al eeuwenlang heen en weer tussen verstoppen en onthullen. Een bevlogen gids toont je wat er vandaag in de mode mag, wat gisteren niet mocht en andersom. Wat triggert die pendelbeweging en hoe gaan ontwerpers van toen en nu daarmee om? Welk lichaamsdeel zet jij in de kijker met je outfit? Welk juist niet? En vooral: waardoor laat je je in die keuze beïnvloeden? Steeds vaker zien we tieners met cropped tops over straat lopen, maar borsten worden op sociale media daarentegen gecensureerd. Daarnaast horen we ook steeds kritiek over vrouwen die zwemmen in burkini’s. Het is dus duidelijk dat er uiteenlopende meningen zijn over het verbergen of tonen van het lichaam. Al eeuwenlang is er een pendelbeweging aan de gang tussen onthullen en verhullen. Wat toon je en wat niet? En op welke manier evolueert dit? Hoe mensen kijken naar het lichaam, seksualiteit, fatsoen, bescheidenheid of gender evolueert en krijgt vorm in de mode. De vragen met betrekking tot het naakte lichaam worden steeds vaker gesteld. Ook gastcurator Murielle Scherre houdt zich hiermee bezig. Om deze reden bekijkt de expo DressUndress dit onderwerp vanuit verschillende tijden en invalshoeken. Via deze tentoonstelling laten diverse ontwerpers zien hoe designers het lichaam omvormen aan de hand van kleding. Samen met een gids ga je op zoek naar antwoorden en vorm je je eigen mening rond het onderwerp. Om de rondleiding af te sluiten kan je genieten van een glaasje cava of een mocktail.
Lees meer
image Aperitiefrondleiding door DressUndress

Meet the curators (curatorenrondleiding in Z33 en Modemuseum Hasselt)

Begeleide uitstap of rondleiding - do 13 okt 2022 19:00
Hoe kan je, zonder jezelf te verliezen, deel uitmaken van een groter geheel? De expo's 'Fitting In' in Z33 en 'DressUndress' in Modemuseum Hasselt vertrekken vanuit de meerstemmige samenleving. Wie bepaalt de norm? En hoe bepaal je zelf je identiteit? De curatoren van Z33 en Modemuseum Hasselt leiden je exclusief rond in beide expo's en gaan hierover met jou in gesprek. Reserveren is verplicht
Lees meer
image Meet the curators (curatorenrondleiding in Z33 en Modemuseum Hasselt)

Expo DressUndress. Vanwaar die fascinatie voor naakt in fashion?

Tentoonstelling - za 26 feb 2022 tot zo 20 nov 2022
Naakt mag weer. Dat laten de recente modeweken ons zien. Naked dresses en cropped tops zijn weer all the rage. Welk lichaamsdeel zet jij in de kijker met je outfit? Welk juist niet? En vooral: waardoor laat je je in die keuze beïnvloeden? Mode pendelt al eeuwenlang heen en weer tussen verstoppen en onthullen. Wat vandaag mag in de mode, mocht gisteren niet en andersom. Nu weer is een enkel taboe, later een blote rug. Wat triggert die pendelbeweging en hoe gaan ontwerpers toen en nu daarmee om? Met de expo DressUndress gaat Modemuseum Hasselt op zoek naar antwoorden. Eén blik op de modegeschiedenis en het is al snel duidelijk dat die spanning tussen verhullen en onthullen beïnvloed wordt door tijdgebonden normen en waarden. Wat mensen in een bepaalde periode denken over het lichaam, schoonheid, seksualiteit, fatsoen, bescheidenheid of gender krijgt vorm in de mode. Hoe? Door juist het lichaam, of delen ervan, te verhullen of het net in de kijker te plaatsen. Naakt in de mode is dus niet zomaar een trend, maar nauw verbonden aan actuele vraagstukken over het lichaam. DressUndress bekijkt die betekenisvolle lichamelijkheid vanuit verschillende invalshoeken, van de late achttiende eeuw tot vandaag. Ontwerpen van Vivienne Westwood, Olivier Theyskens, Walter Van Beirendonck, Elsa Schiaparelli, Alexander McQueen, Raf Simons, Alaïa, Comme des Garçons, Ann Demeulemeester, Versace, Maison Margiela, Jean Paul Gaultier, … laten op de expo zien hoe designers de voorbije decennia het lichaam manipuleren door middel van kleding. #bodypositivity? Naked dresses choqueren anno 2021 zoals een blote enkel in de negentiende eeuw. Een tiener mag naar school in cropped top, terwijl blote tepels op sociale media een no-go zijn en onmiddellijk gecensureerd worden door een aangepast algoritme. Wil je zwemmen met een burkini? Dan krijg je af te rekenen met een storm aan kritiek. Onthullende én verhullende kleding maakt de meest uiteenlopende meningen los. Wanneer is het tonen of juist niet tonen acceptabel? Wie of wat bepaalt dat? Het is ook vraag die gastcurator Murielle Scherre zich stelt. Scherre is de vrouw achter het duurzame lingeriemerk la fille d'O. Zij werkt dagelijks met het menselijk lichaam en staat ook zelf op de barricaden voor een inclusieve lichaamsbenadering. Ze verzet zich tegen steriele schoonheidsidealen: haar stukken zijn ontworpen voor échte lichamen met cellulitis, rimpels, sproetjes, ... Maar niet iedereen is even enthousiast over dit ‘onvervalste’ lichaam. Dat blijkt wel uit censuur op sociale media of in real life, zoals Scherre ook zelf mocht ervaren. In de audiotour van de expo deelt de ontwerpster haar visie. Ze lokt discussie uit en confronteert je met je eigen waarden en normen.
Lees meer
image Expo DressUndress. Vanwaar die fascinatie voor naakt in fashion?

Eindfeest - Q&A: debat tussen Murielle Scherre en Aya Noël

Lezing of congres - za 19 nov 2022 14:30
Tijdens het eindfeest van DressUndress Week geeft de vrouw achter het lingeriemerk La fille d’O, Murielle Scherre, je een kijkje in haar ontwerp- en productieproces. Want modeontwerp is meer dan creatieve expressie, het is ook probleemoplossend denken. Zeker in het ontwerpen van lingerie wordt het concept voortdurend aan techniek en materiaal getoetst. Tijdens een debat met Aya Noël, een journaliste met een voorliefde voor duurzame mode, beantwoordt Muriëlle een hele hoop vragen. Niet enkel van de interviewster, maar ook die van jou. Wil jij weten wat haar visie is en wat haar inspireert? Kom dan zeker een kijkje nemen! Murielle Scherre is niet enkel een ontwerpster, maar ze is ook de gastcurator van de expo DressUndress. Een tentoonstelling die aspecten van onthullen en verhullen, gender, seksualiteit en het lichaam op zich in vraag stelt.
Lees meer
image Eindfeest - Q&A: debat tussen Murielle Scherre en Aya Noël

'Distort the body' door Gedachtegang

Theatervoorstelling - zo 20 nov 2022 14:00 - meerdere data
Grote borsten en een smalle taille, of brede schouders en stevige kuiten. Dat zijn de ideaalbeelden voor vrouw en man die de maatschappij ons voorhoudt. Maar waarom eigenlijk? En wat gebeurt er als je gaat rommelen met die normen? Als je de dingen in een ander perspectief zet? In de circusperformance Distort the body stelt het gezelschap GEDACHTEGANG op een absurde manier de gendernormen in vraag. Kan je een handstand doen met een grote boezem of een strakke jurk? Kan je nog normaal stappen met opgefokte beenspieren? Door te spelen met vormen, poses en kledij maakt de voorstelling je als toeschouwer bewust van je eigen verwachtingen rond gender. Het duo wil zo de clichés over mannen en vrouwen overstijgen en de mens weer centraal zetten. Van en met: Jakobe Geens en Margot Jansens Deze activiteit vindt plaats in de expo DressUndress, tijdens het eindfeest van de tentoonstelling. Je krijgt dan ook de mogelijkheid om (met het hele gezin) de expo te bezoeken met ons gezinsparcours. Deze activiteit vindt plaats in het kader van Kunstendag voor Kinderen.
Lees meer
image 'Distort the body' door Gedachtegang

Eindfeest - workshop: naaktmodel tekenen

Cursus met open sessies - za 19 nov 2022 19:00
Grijp je kans om eens goed te kijken naar de schoonheid van het lichaam. Wat zie je? Hoe mooi zijn de vormen? Hoe zet je dit om op papier? Deze tekensessie is geschikt voor iedereen zowel beginners als ervaren tekenaars. Spring gerust binnen voor een korte of uitgebreide tekensessie. Begeleiders helpen je indien nodig op weg. De hele avond door kan je komen modelteken tussen 19 uur en 21 uur. Reserveren is noodzakelijk. Verschillende naaktmodellen zullen individueel of samen poseren.
Lees meer
image Eindfeest - workshop: naaktmodel tekenen

Workshop: schaduwborduren

Lessenreeks - zo 9 okt 2022 10:00
Ben jij een ervaren borduurster en wil je graag nog wat meer technieken leren kennen? Dan toont Kenny Damian je tijdens deze workshop ‘schaduw borduren’ meer over dit borduurwerk waarbij je aan de achterkant van een semitransparante stof borduurt zodat je een typisch schaduweffect creëert. Ze leert je niet alleen verschillende steken, maar ook hoe je textiel op een correcte manier opspant en hoe je de borduurdraad op een onzichtbare manier afhecht. Deze workshop is een mooie aanvulling op de workshop wit borduurwerk van in het voorjaar, maar kan ook perfect apart gevolgd worden. Tijdens deze cursus houd je je bezig met schaduwborduurwerk. Hierbij borduur je op de achterzijde van een semitransparante stof. Een deel van de borduurdraad is dan zichtbaar en de rest zie je door de stof heen. Zo creëer je een schaduweffect! Deze workshop wordt gegeven door Kenny Damian. Zij leert je: - textiel op een correcte wijze opspannen op een borduurring - het aan- en afhechten van de borduurdraad op een zo onzichtbaar mogelijke manier - de verschillende borduursteken - verschillende technieken die toegepast zijn op het desbetreffende motief Wil jij deelnemen aan deze workshop? Schrijf je dan nu in, want er zijn maar 10 plaatsen beschikbaar! Je kan deze cursus apart volgen, maar het is ook een mooie aanvulling op de workshop wit borduurwerk! Neem ook daar eens een kijkje! Kenny Damian is gespecialiseerd in conservatie en restauratie van textiel en kostuum. Daarnaast heeft ze haar eigen borduuratelier en geeft ze verschillende lessen en workshops. Voor DressUndress conserveerde ze enkele objecten. Praktisch Niveau: gevorderden Maximaal aantal deelnemers: 10 personen Mee te brengen: fijn schaartje, schrijfmateriaal + schriftje (indien gewenst), (lees)bril indien nodig, lunchpakket Inbegrepen: naainaalden, draden, textiel
Lees meer
image Workshop: schaduwborduren

Blijf op de hoogte