Gezinnen en kinderen

Met je gezin

Van zwierige jurken over hightech outfits tot knotsgekke pakken: voor kinderen valt er heel wat te ontdekken in onze expo’s. Daarom voorzien we telkens een aanbod op maat van onze jongste bezoekers en hun (groot)ouders.

Speciaal voor kinderen

Leven je kinderen zich liever uit in een creatieve workshop, een uniek verjaardagsfeestje of een superleuk kamp? Bekijk dan zeker het aanbod hieronder.   

Wil je inschrijven of heb je vragen? Modemuseum.educatie@hasselt.be 

De leukste activiteiten voor gezinnen en kinderen

Museum- en sportkamp: Kleurige superkrachten!

Ziet Batman er even duister uit zonder zijn vleermuiskostuum? En is Superman nog even sterk in zijn pyjama? Ontdek zelf welke superkrachten er in kledingstukken zitten en wat jij nodig zou hebben om zelf een superheld te zijn. Samen onderzoeken, speuren en creëren we om jouw kleurige superkrachten naar boven te halen. In de namiddag onderzoek je jouw superheldkrachten, in namiddag tover je die om in sportieve kriebels.

Meer info

 

Gezinsrondleiding in DRESS.CODE.

Zin om de tentoonstelling te bezoeken én tegelijkertijd een fijne voormiddag met je (klein)kinderen te beleven? Dat kan tijdens deze aperitiefrondleiding! Terwijl jij geniet van een inspirerende rondleiding, ondernemen je (klein)kinderen een actieve én kindvriendelijke tour. Onderweg verzamel je materiaal waarmee je na de rondleiding samen aan de slag gaat. Afsluiten doe je met een heerlijk (alcoholvrij) drankje.

Meer info

 

Detectivekamp: speur ze

Grijp je vergrootglas, trek je beste detectivemantel aan en zet je speurneus op. Want tijdens dit kamp stap je in de voetsporen van de grootste detectives uit de geschiedenis. Je speurt naar geheimzinnige verhalen achter kledingstukken: hoe komt dat gat in die jurk? En waarom heeft die jas een vlek? Samen met de begeleiders zoek je naar antwoorden, scherp je jouw speurderskunsten aan, kruip je in de huid van een personage én breng je verhalen tot leven.

Meer info

 

Speurneuzenparcours: kraak de code

Wat een ramp! In het museum werd een grote roof gepleegd. Help ons de dader én de buit op te sporen. Kruip in de huid van een ‘dress detective’, ontleed kledingstukken, speur naar verborgen tips en kraak de code. Wees grondig en… snel! Want de klok tikt genadeloos. Lukt het jou om de misdaad op te lossen? Vraag je speurneuzenboekje aan het onthaal van het museum (gratis).

Meer info 

 

Vier je verjaardag in het museum

Help! Er gebeurde een diefstal in het museum. Samen met je vrienden en/of vriendinnen kruip je in de huid van ‘dress detectives’ en speuren jullie naar verborgen tips. Lukt het jullie om de dader te ontmaskeren? Met jullie zelfgemaakte speurdersbadge vast wel! Dat het een spannend feestje wordt, staat buiten kijf!

Meer info

 

Delen:

Agenda

Detectivekamp: Speur ze! (geboortejaren 2012-2014)

Kamp of vakantie - ma 21 dec 2020 09:00 - meerdere data
Grijp je vergrootglas, trek je beste detectivemantel aan en zet je speurneus op. Want tijdens dit kamp stap je in de voetsporen van de grootste detectives uit de geschiedenis. Je speurt naar geheimzinnige verhalen achter kledingstukken: hoe komt dat gat in die jurk? En waarom heeft die jas een vlek? Samen met de begeleiders zoek je naar antwoorden, scherp je jouw speurderskunsten aan, kruip je in de huid van een personage én breng je verhalen tot leven. Prijs: € 30 p.p. voor de drie dagen Extra: breng je eigen lunchpakket en drankje mee
Lees meer
image Detectivekamp: Speur ze! (geboortejaren 2012-2014)

AFGELAST: Museum- en sportkamp: Kleurige superkrachten!

Kamp of vakantie - ma 2 nov 2020 09:30 - meerdere data
Een superheld vliegt als een vleermuis door de nacht en slingert van gebouw naar gebouw. Maar als hij zijn superheldenpak niet had, zou hij dan nog steeds een superheld zijn? Ziet Batman er even duister uit zonder zijn vleermuiskostuum? En is Superman nog even sterk wanneer hij in zijn pyjama in de zetel zit? Ontdek zelf welke superkrachten er in kledingstukken zitten en wat jij nodig zou hebben om zelf een superheld te zijn. Samen onderzoeken, speuren en creëren we om jouw kleurige superkrachten naar boven te halen. In de namiddag onderzoek je jouw superheldkrachten, in namiddag tover je die om in sportieve kriebels. Wanneer: 2 t.e.m. 6 november (geboortejaren 2012—2014), voormiddag museum, namiddag sport Prijs: € 65 p.p. Extra: breng je eigen lunchpakket en drankje mee
Lees meer
image AFGELAST: Museum- en sportkamp: Kleurige superkrachten!

Detectivekamp: Speur ze! (geboortejaren 2009-2011)

Kamp of vakantie - ma 28 dec 2020 09:00 - meerdere data
Grijp je vergrootglas, trek je beste detectivemantel aan en zet je speurneus op. Want tijdens dit kamp stap je in de voetsporen van de grootste detectives uit de geschiedenis. Je speurt naar geheimzinnige verhalen achter kledingstukken: hoe komt dat gat in die jurk? En waarom heeft die jas een vlek? Samen met de begeleiders zoek je naar antwoorden, scherp je jouw speurderskunsten aan, kruip je in de huid van een personage én breng je verhalen tot leven. Prijs: € 30 p.p. voor de drie dagen Extra: breng je eigen lunchpakket en drankje mee
Lees meer
image Detectivekamp: Speur ze! (geboortejaren 2009-2011)

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: AFGELAST Tie dye / Modemuseum Hasselt (6 tot 12 jaar)

Cursus of workshop - zo 15 nov 2020 14:00
Tie dye is helemaal terug van weggeweest! Van cirkels tot neon over pastelkleuren: alles kan en alles mag. Bestudeer eerst verschillende technieken en patronen in het museum. Daarna haal je in het atelier je beste verfkunsten boven. Probeer verschillende technieken en transformeer je t-shirt tot een kunstig kledingstuk. Extra – breng je eigen witte t-shirt mee. Reserveren is verplicht. We voorzien 2 workshops: - 14u - 15u30 - 15u30 - 17u Als ouder hoef je niet bij je kind te blijven. Je kan uiteraard ondertussen wel het museum bezoeken (boek wel je tijdslot). Je betaalt daarvoor het voor jou geldende tarief.
Lees meer
image KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: AFGELAST Tie dye / Modemuseum Hasselt (6 tot 12 jaar)

TIJDELIJK NIET MOGELIJK: Vier je verjaardag in het museum!

Spel of quiz - do 1 okt 2020 tot zo 9 mei 2021
Help! Er gebeurde een diefstal in het museum. Samen met je vrienden en/of vriendinnen kruip je in de huid van ‘dress detectives’ en speuren jullie naar verborgen tips. Lukt het jullie om de dader te ontmaskeren? Met jullie zelfgemaakte speurdersbadge vast wel! Dat het een spannend feestje wordt, staat buiten kijf! Wanneer: op woensdagnamiddag en zaterdag Aantal: max. 10 deelnemers (tussen 6 en 12 jaar en max. 2 ouders/begeleiders) Prijs: € 80 (inclusief gids, activiteit en een verrassing voor de jarige—je brengt zelf drankjes, hapjes en servies mee.)
Lees meer
image TIJDELIJK NIET MOGELIJK: Vier je verjaardag in het museum!

TIJDELIJK NIET MOGELIJK: Speurneuzenparcours: Kraak de code

Spel of quiz - wo 14 okt 2020 tot zo 9 mei 2021
Wat een ramp! In het museum werd een grote roof gepleegd. Help ons de dader én de buit op te sporen. Kruip in de huid van een ‘dress detective’, ontleed kledingstukken, speur naar verborgen tips en kraak de code. Wees grondig en… snel! Want de klok tikt genadeloos. Lukt het jou om de misdaad op te lossen? Vraag je speurneuzenboekje aan het onthaal van het museum (gratis). Wanneer: doorlopend, tijdens de volledige duur van de tentoonstelling DRESS.CODE. Prijs: kinderen gratis, (groot)ouders betalen het voor hen geldende tarief
Lees meer
image TIJDELIJK NIET MOGELIJK: Speurneuzenparcours: Kraak de code

AFGELAST: Gezinsrondleiding in DRESS.CODE.

Begeleide rondleiding - zo 8 nov 2020 11:00
Zin om de tentoonstelling te bezoeken én tegelijkertijd een fijne voormiddag met je (klein)kinderen te beleven? Dat kan tijdens deze rondleiding! Terwijl jij geniet van een inspirerende tocht door DRESS.CODE., ondernemen je (klein)kinderen een actieve én kindvriendelijke tour. Onderweg verzamel je materiaal waarmee je na de rondleiding samen aan de slag gaat. Om thuis nog wat na te genieten, krijg je een setje postkaarten van DRESS.CODE. mee naar huis. Prijs: €10 p.p. (inkom, rondleiding en postkaarten inbegrepen); kinderen tot 12 jaar zijn gratis
Lees meer
image AFGELAST: Gezinsrondleiding in DRESS.CODE.

Workshop: Visible mending - Eva V.

Cursus of workshop - zo 29 nov 2020 14:00
Heb je een gaatje in je sok, een scheur in je jeans of heeft een mot je favoriete trui aangevallen? Gooi ze niet weg, maar repareer ze. Of beter nog: doe dat op een zichtbare en creatieve manier, zo mag de reparatie nog gezien worden ook! Tijdens deze workshop leer je drie verschillende technieken om kleding te herstellen. Je beslist zelf hoe ‘zichtbaar’ je herstelling is. Eva Verbruggen maakte van handwerken haar beroep. Ze heeft een passie voor oude ambachten en haalt haar inspiratie uit de natuur. Bovendien beheerst ze, als leerkracht, ook de kunst van het lesgeven. Ze geeft graag haar kennis aan jou door. Prijs: €50 p.p. Maximum 8 deelnemers Extra: geen voorkennis vereist. Breng eigen kleding(stukken) die hersteld moeten worden, mee (of je gebruikt proeflapjes van Eva).
Lees meer
image Workshop: Visible mending - Eva V.

AFGELAST: Workshop: The story of a shirt - Anne Nagels

Cursus of workshop - za 31 okt 2020 10:00
Kledingstukken vertellen een verhaal. Een mannenhemd is een klassiek en tijdloos kledingstuk, maar kan bijzonder worden door de herinneringen die eraan kleven. Door het te lijf te gaan met naald en draad, kan je dit stuk een tweede leven geven en deze emoties blijvend koesteren. In deze workshop herwerk je deze klassieker tot een nieuw item in jouw garderobe. Dat doe je uiteraard niet alleen: je krijgt hulp bij het bedenken én uitwerken van jouw ontwerp. Anne Nagels heeft twee passies: wetenschap onderwijzen én mode ontwerpen. Ze biedt een alternatief voor fast fashion en geeft kleding, vaak met een emotionele waarde, een tweede of derde leven. Haar missie: herdenk, hermaak en hercirculeer kledingstukken! Maximum 8 deelnemers Extra: ervaring met het werken met een naaimachine is vereist. Je brengt een mannenhemd, een naaimachine, naaigerief én je eigen lunchpakket mee.
Lees meer
image AFGELAST: Workshop: The story of a shirt - Anne Nagels

Workshop: customize it! - Anne Nagels

Cursus of workshop - za 19 dec 2020 10:00
Heb jij een kledingstuk dat je niet meer draagt, maar waar je geen afstand van kan nemen? Tijdens deze workshop geef je het een nieuw verhaal. Met behulp van zeefdruk, textielverf, stoffen, knopen, linten, … geef je jouw favoriete T-shirt, trui of broek een nieuw imago. Natuurlijk hoef je dat niet alleen te doen: je krijgt hulp bij het zoeken naar inspiratie en het maken van jouw ontwerp. Anne Nagels heeft twee passies: wetenschap onderwijzen én mode ontwerpen. Ze biedt een alternatief voor fast fashion en geeft kleding, vaak met een emotionele waarde, een tweede of derde leven. Haar missie: herdenk, hermaak en hercirculeer kledingstukken! Maximum 8 deelnemers Geen voorkennis vereist. Breng je eigen, favoriete kledingstuk, dat je wil herwerken, mee.
Lees meer
image Workshop: customize it! - Anne Nagels

Lezing: Behind the seam / achter de naad - Ingrid Mida

Lezing of congres - do 4 feb 2021 20:00
Hoe ontdek je de verborgen verhalen achter een achttiende-eeuwse jurk, een gehavend mannenkostuum of een paar negentiende-eeuwse enkellaarsjes? Ingrid Mida reikt je tijdens deze unieke—gestreamde—lezing graag de handvatten hiervoor aan. Slow looking is hierbij het codewoord. Na de lezing dagen we je uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Karolien de Clippel, directeur van Modemuseum Hasselt en Anaïs Huyghe, conservator, nemen je mee op sleeptouw doorheen de expo om samen met hen enkele objecten in detail te bestuderen. Dr. Ingrid E. Mida heeft een PhD in Art History & Visual Culture. Ze is kunst- en modehistoricus en auteur van ‘The Dress Detective’, waardoor de expo DRESS.CODE. geïnspireerd is. Prijs: €18 p.p. (inkom, lezing en rondleiding inbegrepen) Maximum 30 deelnemers
Lees meer
image Lezing: Behind the seam / achter de naad - Ingrid Mida

TIJDELIJK NIET MOGELIJK: aperitiefrondleiding in DRESS.CODE.

Begeleide rondleiding - zo 6 dec 2020 11:00
Een gekoesterde mantel, een aangepaste jurk of een sieraad vol herinneringen: ontdek samen met een bevlogen gids de, vaak verborgen, anekdotes en verhalen achter kledingstukken en accessoires. Samen ontcijfer je de codes van de silhouetten uit de collectie van het museum. Zo kom je niet alleen meer te weten over het onderzoekswerk van het museumteam, maar krijg je ook inzicht in je eigen ‘dresscode’. Om thuis nog wat na te genieten, krijg je een setje postkaarten van DRESS.CODE. mee naar huis. Prijs: €10 p.p. (inkom, rondleiding en postkaarten inbegrepen)
Lees meer
image TIJDELIJK NIET MOGELIJK: aperitiefrondleiding in DRESS.CODE.

Jongerenatelier: Tie-dye

Cursus of workshop - za 26 dec 2020 10:00
Tie-dye is helemaal terug van weggeweest! Van cirkels tot neon over pastelkleuren: alles kan en alles mag. Oefen de techniek op testdoekjes, bestudeer verschillende patronen en laat je creativiteit daarna de vrije loop. Haal jij ook de hippie in jou naar boven? Extra: breng twee lichtgekleurde kledingstukken en een lunchpakket mee
Lees meer
image Jongerenatelier: Tie-dye

Blijf op de hoogte