Fashion talk: welke invloed heeft streetwear op mode en cultuur?

afbeelding agenda

Streetwear beïnvloedt al sinds de jaren 1980 de mode. Ook in de expo Activewear die nu loopt in Modemuseum Hasselt is dit duidelijk voelbaar. Hoog tijd dus om die invloed eens onder de aandacht te brengen. Elodie Ouéadrogo, Olivia Borlée en Guillaume ‘Gee’ Schmidt van Patta gaan hierover met elkaar in gesprek. Daarbij komen ook de invloeden van gekleurde ontwerpers, gemeenschappen en black-owned brands aan bod. Welke merken waren cruciaal en welke rol speelden zij exact? Zo vinden hedendaagse merken als Supreme en Stüssy inspiratie bij ‘originals’ zoals het Amerikaanse pioniersmerk Cross Colours, populair geworden door de cast van ‘The Fresh Prince of Bel-Air’.

Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée, de gastcuratoren van de expo Activewear en voormalige sprintkampioenen met een eigen sportmerk, hebben nog weinig introductie nodig. Beiden zijn modeliefhebbers- en kenners en volgen de evoluties in de modewereld op de voet. Duurzaamheid en innovatie zijn twee van hun absolute stokpaardjes binnen de ontwikkeling van hun label. Welke invloeden uit de streetwear duiken er op in de modewereld? En hoe kijken ze daarnaar? Kan de modewereld ooit volledig duurzaam zijn? Welke stappen moeten hiervoor worden gezet? En hoe kan de mode-industrie innovaties uit de sportwereld assimileren?

Guillaume ‘Gee’ Schmidt vertegenwoordigt het internationaal bekende streetwearmerk Patta uit Amsterdam. Patta groeide uit van een importerende sneakerwinkel tot een gerenommeerd label in binnen- en buitenland, met collabs gaande van New Balance, Mephisto, Puma en Reebok tot Timberland. Maar Patta is veel meer dan dat. Zo sporen ze via hun running team scholieren aan om te sporten en met de Patta academy geven ze een kans aan jonge designers en fotografen die bij hen komen aankloppen met een idee. Schmidt vertelt over de successen van het merk, zoals de recente, wereldwijde Patta x Nike release, waarvoor het label hulp inriep van oscarwinnaar Steve McQueen, of hoe Patta samen met Jimi Hendrix Estate een capsulecollectie uitbracht. Maar hij heeft het ook over tegenslagen, doorzettingsvermogen en de revolutionaire shifts in de modewereld.

De moderatie van het gesprek is in de handen van Dominique Nzeyimana, mede-eigenaar van creative agency KNOTORYUS. Nzeyimana heeft een populaire mode- en cultuurpodcast ‘The Most’, met volgers in meer dan 68 landen. Ze interviewde in haar kenmerkende stijl nationale en internationale boegbeelden uit de mode en cultuurwereld, zoals ontwerper Virgil Abloh, muzikant Pharell Williams en ontwerpers Walter Van Beirendonck en Glenn Martens, …

Elk ticket bevat:
o toegang tot de lezing
o toegang tot de expo’s Activewear en “STREETWEAR” in Modemuseum Hasselt (voor of na de lezing)
o aperitief in Modemuseum Hasselt

* De Oude Gevangenis ligt op wandelafstand van Modemuseum Hasselt: Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt

Praktisch

Waar

Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11
3500 Hasselt

Wanneer

Zaterdag 18 december 2021 van 15:00 tot 17:00

Leeftijd

18-

Prijs

Basistarief: 16 EUR
Duoticket: 32 EUR
Jongeren tot 26 jaar: 10 EUR

Koop tickets Meer info

Organisatie

Modemuseum Hasselt

Contact

+32 (0)11 239621 of modemuseum@hasselt.be

Delen: