Bags: Inside Out

Bags: Inside Out

23.12.2022-14.05.2023

Opgelet tussen 15/5 en 23/6 is het Modemuseum gesloten wegens opbouw van de volgende expo!
Bedankt voor uw begrip.

Vanaf 23 december kan je de vrije loop geven aan jouw liefde voor (hand)tassen in de nieuwe expo BAGS: INSIDE OUT. Bijna 300 objecten illustreren de eeuwenoude en wereldwijde fascinatie voor de tas: van de iconische Brillant van Delvaux en de Kellybag van Hermès tot piepkleine vanity cases, militaire rugzakken en luxueuze reiskoffers. De tentoonstelling staat niet enkel stil bij het maakproces van de tas, maar ook bij de ingrediënten die haar succes bepalen. Een (hand)tas is immers niet alleen functioneel, maar is ook een uiting van identiteit en status. Wie ben je en wat wil je uitstralen?

Celebrities en hun It-bags
Een thema dat BAGS: INSIDE OUT verkent, is het fenomeen van celebrity endorsement: de promotie van een product – in dit geval handtassen – door een beroemdheid. Denk maar aan de Kellytas van Hermès, vernoemd naar Grace Kelly, of de Lady-Diorhandtas, naar Lady Diana Spencer (prinses Diana). Na 1990 zorgden actrices, supermodellen of influencers voor de stijgende verkoop van luxetassen. Zo kun je de Baguettetas van Fendi ontdekken, gedragen door Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) in de televisieserie Sex and the City. Ze staat naast de gouden Louis-Vuitton-Monogram-Miroirtas van Marc Jacobs, het geliefde accessoire van Paris Hilton en Kim Kardashian. Van eigen bodem is er de Delvauxclutch gemaakt in samenwerking met het Limburgse topmodel Hannelore Knuts.

Je bent wat je draagt?
De tas is uiteraard een functioneel accessoire. Ze verbergt en vervoert al eeuwenlang onze meest dierbare bezittingen, geheimen en accessoires zoals liefdesbriefjes, waaiers, make-up, geld, sigaretten, waaiers, visitekaartjes, mobiele telefoons, en zelfs mond-of gasmaskers. Maar ze is ook een spiegel van de tijdsgeest. Zo vertellen de labels op de Louis-Vuittonkoffer van de Amerikaanse socialite Emilie Grigsby over haar vele reizen op grote oceaanschepen.

Soms is een tas ook een canvas voor slogans, politieke boodschappen of persoonlijke overtuigingen. Dat tonen de I-am-NOT-a-Plastic-Bag tas van Anya Hindmarch en een My-Body-My-Business handtas van kunstenares en activiste Michele Pred.

Een tas kan allerlei vormen aannemen. In de tentoonstelling zie je dan ook heel wat eigenzinnige exemplaren. Wat denk je bijvoorbeeld van een negentiende-eeuwse tas in de vorm van een ananas of een Chaneltas in de vorm van een melkbrik? Die staan naast artistieke ontwerpen van kunstenaars en modeontwerpers zoals Tracey Emin, Damien Hirst, Martin Margiela en Raf Simons.


En moet een tas altijd van leer zijn? Vandaag experimenteren ontwerpers meer en meer met innovatieve en duurzame materialen. Zo maakte Stella McCartney een tas van gerecycleerd plastic oceaanafval en Elvis en Kresse eentje uit afgedankte brandslangen.

Belgitude
De tentoonstelling BAGS: INSIDE OUT, bedacht in het V&A in Londen en gecureerd door Lucia Savi, is voor het eerst te zien op het Europese vasteland. De expo toont 270 stukken uit de oorspronkelijke versie. Modemuseum Hasselt vult haar aan met het thema ‘Belgitude’: een platform voor Belgische ontwerpers en makers. De gemene deler? Hun liefde voor vakmanschap en duurzaamheid. Zo werken Lies Mertens en Griet Aesaert met lederoverschotten en verkennen ze plantaardige alternatieven als grondstof.

Ook humor en experiment zijn vaste ingrediënten bij Belgische ontwerpers. De Kortrijkse Stephanie D’heygere is van mening dat álles een accessoire kan zijn. Naast juwelen, haaraccesssoires en riemen maakt ze ook tassen, steeds met een twist. Of een tas die niet aan vrouwelijk of mannelijk gelinkt wordt? Jonge ontwerpers zoals Peterselie en Kuyckxmeers verkennen die grens met hun designs.

Van schets tot tas
In de expo kom je meer te weten over het complexe maakproces van een tas: van schets over prototype tot afgewerkt product. Je werpt er een blik achter de schermen van de ateliers van toonaangevende ontwerpers en ervaart zo hun vindingrijkheid. En het blijft niet bij kijken alleen: aan de maaktafel kan je de materialen ook voelen. 

Tassen vol verhalen
Een audiogids begeleidt je doorheen de expo. Met deze gids aan je oor kom je niet alleen meer te weten over de handtassen in de expo, maar luister je ook naar negen persoonlijke getuigenissen. Die tonen je de rijkdom aan verhalen die schuilgaan in de tassen. Veerle, Matteo, Tessa, Philip, Bjorn, Lieve, Peter, Jasmijn en Hannah vertellen je openhartig over hun persoonlijke liefde voor een tas. Van de militair die 40 kilo meesleurt in zijn praktische rugzak, de schoudertas die herinnert aan een overleden vader tot de zorg en aandacht voor een kostbare Delvauxhandtas. De verhalen keren de tas binnenstebuiten en geven haar geheimen prijs.

Delen: